Všetky tajomstvá kofeínu odhalené!

Všetky tajomstvá kofeínu odhalené!

Kofeín je súčasťou širokého spektra nápojov. Vedci stále odhaľujú čoraz viac tajomstiev v oblasti čajov, kávy, kokosu, čokolády a bylín, ktoré sa v rôznych podobách spracúvajú na všetkých kontinentoch. Ďalšie výskumy dokazujú, že sú oveľa zdravšie než sme si kedy mysleli. Všetky tri totiž obsahujú antioxidanty a fenoly, ktoré majú preventívny a niekedy aj hojivý účinok.

Káva

Káva obsahuje zaujímavé zložky bylinných chemických látok a antioxidantov. Výskumy preukázali, že káva má trikrát silnejšie antioxidanty než víno a päťkrát silnejšie ako čaj.  V každom prípade káva a čaj sú viac než len „rozpustený kofeín,“ ako si mnohí mysleli.  Obsahuje bioaktívne látky, ktorých účinok ešte stále nie je dostatočne preskúmaný, ale je už jasné, že je pozitívny.

Výskumy tiež poukázali, že praženie kávy zvyšuje jej antioxidačné účinky a že jej chuť sa mení v závislosti od prípravy. Ďalšie analýzy preukázali, že „short“ a „ling“ espressá majú rovnaký počet užitočných látok, závisí to len od množstva kávy, ktorú použijete na prípravu.  Rovnako aj takzvaná „american coffee,“ – „long“ aj „thin“ obsahujú veľa užitočných látok, pretože na ich prípravu sa používa hneď niekoľko dávok kávy.

Užitočný obsah kávy tiež závisí aj od jej druhu. Napríklad „arabica“ má viac polyfenolov a viacero typov kofeínu, ktoré sú dôvodom jej výraznej, priam ostrej chuti. Mnohým ľuďom aj preto nemusí veľmi chutiť.

Čaj a kofeín

Konzumácia čaju ako takého sa líši od konzumácie zeleného čaju vyrobeného zo zelených listov s udržaným, vysušeným vzhľadom. Čierny čaj vzniká procesom fermentácie. Je to jeden z dôvodov, prečo ľudia dlho verili tomu, že zelený čaj je zdravší. Najnovší výskum však preukázal, že fermentácia je tiež prospešná, pretože ňou vznikajú tisíce látok, ktoré zelený čaj nemá. To však neznamená, že zelený čaj nie je dobrý. Je preukázané, že má účinok na náš metabolizmus a pomáha pri chudnutí.

Mýty a fakty

káva a kofeín

Výskum tiež poprel mnoho mylných predstáv o vplyve kávy, čaju, čokolády či kokosu. Ani jeden výskum nedokázal, že čokoláda je tvorcom zápachu. Tiež nie je pravdou, že káva a čaj nemôžu hydratovať náš organizmus, pretože sú močopudné. Aj káva aj čaj hydratujú organizmus až veľmi dobre, čaj síce viac, pretože sa spotrebúva vo väčších množstvách a s menším množstvom cukru. Špecialisti cukor ako taký nepoužívajú vôbec, skôr prírodný cukor, fruktózu, alebo med, aby bol nápoj chutnejší.

Vzhľadom na to, že káva a čaj vplývajú na nervovú sústavu, káva bola do roku 2000 na zozname dopingu u športovcov – ktorí to s jej spotrebou nemohli preháňať. Špecialisti tvrdia, že 2-3 šálky kávy denne sú akurát. Nemala by sa prevyšovať dávka 300mg kofeínu denne.

Pri výpočte množstva kofeínu treba myslieť na dve veci. Po prvé, kofeín je prítomný aj v mnohých ďalších nápojoch, od dobre známych energetických nápojov až po kolové nápoje alebo lieky proti bolesti hlavy. Po druhé na to, že konzumácia kávy vedie k tolerancii. To znamená, že nebude mať rovnaký účinok na človeka, ktorý vypije denne 5 šálok kávy ako na človeka, ktorý kávu nepije vôbec.

Privyknutie na kávu (čaj, čokoládu) prakticky znižuje účinok kofeínu. Inými slovami, ľudia, ktorí na ne nemajú vyvinutú toleranciu by ju mali používať ako liečivo.