Ktoré bylinky by nemali chýbať vo vašej kuchyni?
Bylinky sú pre každú kuchyňu požehnaním. V pekných malých kvetináčikoch pôsobia ako milá interiérová dekorácia a vaše kulinárske výtvory s nimi môžete posunúť do celkom inej dimenzie. Ktoré z čerstvých byliniek by rozhodne nemali chýbať vo vašej domácnosti?
Bazalka
Veľmi obľúbená rastlinka a častý „hosť“ na tanieroch v stredomorských oblastiach. Bazalka obľubuje svetlo, nie však priame slnko, a vlhkú, no nie veľmi premočenú pôdu. Jej pestovanie je náročnejšie, no pri troške pozornosti sa určite dá zvládnuť. Ak bazalku umiestnite na slnečné miesto, napríklad okenný parapet, odvďačí sa vám mohutným rastom. Bazalka patrí medzi obľúbené bylinky v kuchyni a používa sa na dochutenie rajčinových omáčok, šalátov či pizze, vyrába z nej aj chutné bazalkové pesto.
Rozmarín
Rozmarín je nenáročná bylinka, ktorá rastie do výšky a vyzerá ako malý kríček. Ten, kto má skúsenosti s pestovaním rozmarínu, tak vie, že najlepšie sa mu darí v kvetináči bez prítomnosti iných byliniek. Dobre znáša priame ostré slnko, no vadí mu prievan. Ak si nasadíte práve rozmarín, nezabudnite ho pravidelne strihať, inak vám zdrevnatie. V rámci varenia či pečenia sa rozmarín používa na dochutenie pečeného bravčového mäsa, zeleniny či zemiakov. Mnohí zvyknú položiť vetvičku rozmarínu aj na rozohriatu pahrebu grilu – rastlinka tak dokonale prevonia nielen samotný pokrm, ale aj blízke okolie.
Medovka
Vyznačuje sa výraznou vôňou a citrónovou chuťou. Špecifikom medovky je koreňový systém, ktorý sa ťahá do hĺbky, preto rastlinka potrebuje skôr vyšší kvetináč. Darí sa jej na slnečných miestach a podobne ako rozmarín, aj medovka vyžaduje pravidelnú starostlivosť v podobe strihania lístkov. Tie nájdu uplatnenie najmä v rôznych ovocných šalátoch či sladkých dezertoch. Z medovky sa pripravuje tiež čaj. Úplne najjednoduchšie ale je pridať 10-20 lístkov bazalky spolu so šťavou jedného citróna do 1,5 litra vody a behom chvíle máte na stole jednoduchú a absolútne prírodnú citronádu so skvelou chuťou.
Pažítka
Tvorí kolorit mnohých záhrad a slúži predovšetkým ako dekorácia alebo univerzálne dochucovadlo teplých i studených pokrmov. Prechod zo záhradky do kvetináča nerobí pažítke žiadny problém, treba ju akurát položiť na slnečné miesto. Bez dostatku svetla by vám mohla zožltnúť. Nezabudnite tiež na to, že pažítke vyhovuje častejšie zalievanie. Vyniká sviežou cibuľkovou arómou a chuťou, ktorá zvýrazní a dotvorí napríklad chuť nedeľného slepačieho či hovädzieho vývaru. Pažítka vám poslúži aj ako skvelý doplnok vajíčkovej nátierky s maslom a tvarohom.
Akejkoľvek bylinke určite neprospeje, ak ju budete otrhávať hlava-nehlava. Pri zbere sa zamerajte na mladé a svieže lístky, ktoré šetrne odstrihnite špeciálnymi nožnicami na oberanie byliniek.